AE heitti haasteella, tässä tulee vastaukset. Itse kuulisin mieluusti Elinan vastaukset :)

1. Pyydät työkaveriasi tekemään puolestasi lottorivin, jonka itse maksat. Voitat jättipotin hänen valitsemillaan numeroilla. Kertoisiko kollegallesi voitostasi? Antaisitko hänelle osan rahasta?
V: Kertoisin varmaan voitosta, mutta en antaisi rahaa hänelle. Jotain kivaa voisin ostaa työpaikalle tai ehkä kaverille itselleen.

2. Saat selville, että vuoden vanha ihana lapsesi ei olekaan sinun, koska synnytysosastolla tapahtui sekaannus. Vaihtaisitko lapsen omaan biologiseen lapseesi?
V: Päätös ei olisi pelkästään minun, vaan myös lapsen isän (mikäli sellainen olisi kuvioissa mukana) ja niiden toisten vanhempien. Jos vaihtaisin, haluaisin varmasti pitää jonkinlaista yhteyttä siihen toiseenkin lapseen. Jos en vaihtaisi, pitäisi miettiä tarkkaan kuinka opettaa lapsen suhtautumaan asiaan.

3. Joku lupaa tehdä puolestasi suuren lahjoituksen hyväntekeväisyyteen, jos suostut esiintymään tuhannen vieraan edessä hyväntekeväisyystapahtumassa. Suostuisitko, ja jos suostuisit, mitä esittäisit?
V: Suostuisin tietysti. Voisin soittaa jonkun porukan kanssa, tai näytellä tai lukea jotain tekstejä.

4. Saat matkustaa kauas tulevaisuuteen ja viipyä siellä vuoden. Kun palaat, sinulla on mukanasi kaikki kokemuksesi ja uusi tietosi, muttei mitään konkreettista. Tekisitkö matkan, jos siihen sisältyisi 50% riski kuolla matkalla?
V: En välttämättä haluaisi matkustaa tulevaisuuteen lainkaan. Todennäköisesti masentuisin syystä tai toisesta.

5. Saat tietää, että sinulla on parantumaton sairaus ja kuolet kolmen kuukauden kuluessa. Antaisitko tiedemiesten syväjäädyttää ruumiisi ennen kuolemaasi, jos tietäisit, että tuhannen vuoden kuluttua olisi pieni mahdollisuus parantaa sinut?
V: Ennemmin tekisin pikavauhdilla elinluovutustestamentin, jota en ole vieläkään saanut aikaiseksi tehdä. Luultavasti III maailmansota ja siinä samalla maailmanloppu tulee, ennen kuin tuhat vuotta on kulunut. Ja luultavasti ihmisiä osattaisiin jo nyt hoitaa paljon nykyistä tehokkaammin, jos tutkimukset suunnattaisiin oikeisiin asioihin. (vrt. "Yhdysvallat lensi kuuhun kymmenessä vuodessa kun presidentti käski; pitäisiköhän seuraavan presidentin ehkä antaa käsky liittyen energiaongelmien ratkaisemiseen?")

6. Jos saisit palata ajassa taaksepäin mihin aikaan tahansa, mutta et pääsisi enää takaisin, tekisitkö sen? Jos tekisit, mihin aikaan matkustaisit?
V: En matkustaisi, jos en pääsisi takaisin. Jos pääsisin takaisin, haluaisin vierailla vaikka missä.

7. Suostuisitko näkemään kammottavia painajaisia vuoden ajan, jos saisit siitä paljon rahaa?
V: Periaatteessa en, koska painajaiset voivat tosissaan hajottaa ihmisen. Mutta toisaalta, jos saisin PALJON rahaa, voisin tehdä paljon hyvää. En tiedä, onko mielenterveyteni sen arvoinen, etteikö sitä voisi uhrata, jos vastineeksi tärkeät tutkimukset saisivat rahoitusta ja kehitysmaat puhdasta juomavettä ja sairaanhoitoa.

8. Sinulla on mahdollisuus saada yksi seuraavista henkilöistä työskentelemään ilmaiseksi sinulle viiden vuoden ajan: loistava kokki, autonkuljettaja, taloudenhoitaja, hieroja tai sihteeri. Minkä valitsisit ja miksi?
V:  Autonkuljettaja olisi älyttömän kätevä, mutta toisaalta sitten tulisi tuhlattua liikaa. Hierojan sen sijaan ottaisin riemusta kiljuen.

9. Jättäisitkö kotimaasi, jos saisit miljoona euroa, mutta et saisi koskaan tulla takaisin?
V: Paha. Mmh... En varmaan tekisi sitä miljoonasta. Tarpeeksi isosta rahasta kyllä varmaan. Kotiutuisin kyllä jonnekin muuallekin, ja sitten on toisaalta samat asiat kuin seiskakysymyksessä.

10. Haluaisitko olla kuuluisa? Millä alalla?
V: En välttämättä, mutta voisin kyllä olla. Kirjailija, matemaatikko tai näyttelijä. Tai lääkäri. Yhteenkään noista minusta tuskin olisi, mutta...

11. Jos voisit herätä aamulla ja olla joku toinen, kuka haluaisit olla?
V: En vaihtaisi. Jos vaihto tapahtuisi päiväksi tai pariksi, haluaisin ihan arkisesti olla mies. Tai sitten haluaisin olla joku, jolla on tosi paljon valtaa oikeasti tärkeisiin asioihin ja parantaa maailmaa.

12. Asunnossasi syttyy tulipalo. Onnistut pelastamaan perheesi ja lemmikkisi. Sinulla on vielä aikaa juosta sisälle ja pelastaa yksi esine. Mikä se olisi?
V: Pelastaisin varmaan laatikon, jossa on vanhoja muistiinpanojani, päiväkirjoja ja sellaista. Eipäs, pelastaisin pianon.

13. Mistä pidät vähiten elämässäsi?
V: Siitä hiton kateellisuudesta. Ja siitä, joka on diagnosoitu liian huonoksi tuuriksi.

14. Entä eniten?
V: Muutamista ystävistäni. Perheestäkin, mutta toisaalta jos perheeni olisi toisenlainen, pitäisin siitä varmaan silti. Pari sellaista ystävää on, joita en vaihtaisi. Pidän myös muutamista omista piirteistäni hyvin paljon, ajattelutavasta ja mielikuvituksesta nyt lähinnä.

15. Valitsisitko mieluummin menestyvän uran mutta tylsän yksityiselämän, vai tylsän uran ja menestyvän yksityiselämän?
V: Jälkimmäinen on "tietysti"-vastaus, mutta eiväthän tylsä ja menestyvä ole vastakohtia... Joskus tuntuu että tylsä yksityiselämä ja menestyvä ura olisi ihan jees, voisi hyvinkin olla onnellinen. Ehkä tuo jälkimmäinen hiertäisi kuitenkin enemmän. ... Valitsisin sen joka tapauksessa.

16. Luopuisitko puolesta siitä mitä omistat, jos selviäisit jatkossa vain puolen tunnin yöunilla loppuelämäsi?
V: Puolet omistamastani on varmaan aika turhaa, niin että voisin hyvinkin luopua. Kunhan selviäminen ei tarkoittaisi sitä etten koskaan voisi nukkua pidempään. Joo, luopuisin mä. Olisi aikaa vaikka mille.

17. Jos saisit mennä takaisin johonkin elämäsi hetkeen ja muuttaa jotakin, jolla oli pysyvä vaikutus elämääsi, minkä hetken valitsisit?
V: Vaihtoehtoja on monta, enkä ole ehkä yhtäkään niistä valmis kirjoittamaan tähän.

18. Montako kertaa päivässä katsot kuvaasi peilistä? Voisitko elää maailmassa, jossa ei ole peilejä?
V: Monta kertaa, lähinnä silloin kun käyn WC:ssä. Muuten en yleensä peiliä pahemmin tuijottele. Maailma ilman peilejä olisi varmaan mielenkiintoinen, voisin hyvinkin elää sellaisessa.

19. Jos saisit 90-vuotiaana valita, että sinulla olisi joku 30-vuotiaan mieli tai 30-vuotiaan ruumis, kumman haluaisit?
V: En varmaan kumpaakaan, koska silloin olisin joko kokenut, ajatellut ja tuntenut liikaa tai vaihtoehtoisesti liian ahdistunut kuolemasta ja elämästä. Ehkä siinä vaiheessa voisi ottaa tiettyjä piirteitä molemmista.

20. Jos tietäisit kuolevasi vuoden päästä, muuttaisitko nykyistä elämäntapaasi millään tavalla?
V: Toisaalta en, koska en välttämättä haluaisi sitä sääliä ja surua ja huolenpitoa, joka väistämättä seuraisi kun kertoisin läheisilleni. Mutta toisaalta voisin lopettaa koulunkäynnin - tai vähintäänkin käydä vain mielenkiintoisilla tunneilla - , nähdä maailmaa, lukea, kuluttaa kaikki rahani, nähdä ihmisiä, opetella tanssimaan...

21. Kenet koko maailmasta haluaisit kutsua päivälliselle? Mikä olisi ruokapöytäkeskustelun aihe?
V: Jos saisin herättää kuolleita, voisin kutsua oman isoisäni, josta en muista mitään. Tai sitten mummini, olisi hauska kertoa kuinka elämäni nykyään menee ja kysyä asioita joita ei pienenä koskaan tajunnut kysyä. Toisaalta haluaisin myös tavata isänisänäitini.

22. Kumman valitsisit: että joutuisit jättämään asuinalueesi ikuisiksi ajoiksi, vai että et saisi milloinkaan muuttaa pois sieltä?
V: Että joutuisin jättämään sen. Ikävähän tänne tulisi, mutta toisaalta tuntisin oloni muuten aivan liian kahlituksi.

23. Unelmoisitko mieluummin asioista, jotka eivät ikinä toteudu, vai etkö unelmoisi ollenkaan?
V: Unelmoisin asioista, jotka eivät toteudu. Teen sitä nykyäänkin :D Sitäpaitsi sanotaan, että ihmisellä, jolla ei ole unelmia, ei ole paljon mitään, ja osaltaan se on tottakin.

24. Luopuisitko televisionkatselusta viideksi vuodeksi, jos voisit sillä tavalla pelastaa tuhat nälkään nääntyvää ihmistä?
V: Luopuisin. TV ei ole niin tärkeä, sitäpaitsi en ikimaailmassa voisi olla niin itsekäs.

25. Jos voisit muuttaa muistojasi jostakin tilanteesta mielesi mukaiseksi, tekisitkö niin?
V: En. Ennemmin haluaisin muuttaa joitakin muistojani sen mukaiseksi, kuinka ne oikeasti menivät. Muisti vääristää asioita.

26. Haluaisitko tietää tarkkaan, miten ja milloin kuolet?
V: En.

27. Suostuisitko olemaan nousematta ylös sängystä vuoden ajan, jos sillä tavoin voisit pelastaa Saimaannorpan sukupuuttoonkuolemiselta?
V: Saman tien voisin tappaa itseni, mutta en tiedä - olen ehkä liian itsekäs. Toisaalta siinä vaiheessa omatuntoni varmaan heräisi, niin että ei kai olisi vaihtoehtojakaan.

28. Jos saisit kysyä kolme kysymystä, joihin saisit rehelliset vastaukset, mitä kysyisit ja keneltä?
V: Arkisesti kysyisin varmaan kolmelta ihmiseltä, että mitä he oikeasti ajattelevat minusta. Tai kahdelta ainakin. Tai sitten haluaisin tietää jotain elämän perusasioita, kuinka tullaan onnellisiksi ja kuinka pelastetaan maailma. Joo, kysyisin kahdelta ihmiseltä, että mitä ne oikeasti ajattelevat minusta ja maailmalta, että kuinka se pelastetaan.

29. Mikä lapsuudenkokemuksesi on osoittautunut merkityksellisimmäksi myöhemmän elämäsi kannalta?
V: En tosiaankaan tiedä. Kaikki ne asiat, jotka olen lapsuudessani kuullut siskoiltani ja muilta, ovat vaikuttaneet enemmän kuin äkkiseltään ajattelisi. Myös pitkäaikaisin/vanhin ystävyyssuhteeni on vaikuttanut ihan kamalasti. Ilman sitä olisin varmaan ihan eri ihminen.

30. Suostuisitko ottamaan vastaa 25 000 euroa vuodessa, jos se tarkoittaisi sitä, ettet enää koskaan saisi ansaita rahaa työllä tai sijoittaa rahoja?
V: En.

31. Jos voisit herätä aamulla ja omistaa jonkin kyvyn tai ominaisuuden, jota sinulla ei nyt ole, mikä se olisi?
V: Minäkin olen niitä, jotka haluaisivat lentää. Toisaalta olisi hienoa osata näyttää kaikki (tai melkein...) tunteensa avoimesti. Tai käyttää aikaa tehokkaasti. Tai omata mielettömän hyvä muisti. Mutta ehkä haluaisin kuitenkin lentää.

32. Jos ystäväsi ja tuttavasi suostuisivat kertomaan rehellisesti, mitä todella ajattelevat sinusta, haluaisitko heidän tekevän niin?
V: Haluaisin. Rankkaahan se olisi, mutta toisaalta ei tarvitsisi elää epätietoisuudessa. Ja voisin luottaa entistä lujempaa muutamiin ihmisiin, vaikka muutama varmaan katoaisikin sitten elämästä aika tehokkaasti.